• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22316
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
This is...cult!


Δευ 31 Μαρ 2003

Men Behind The Sun - Σφαγη στο στρατοπεδο των Κολασμενων




-Τι είναι αυτό;
-Ένας κακός Κινέζος.
-Είναι ένα Μαρούτ! Είναι ξύλο για φωτιά ή για φέρετρο! Είναι ένα υλικό για πειράματα! Ονομάζεται Μαρούτ!


Η ταινία του Godfrey Ho –εδώ με το ψευδώνυμο T.F. Mous - Men Behind The Sun παρουσιάζεται ως η αληθινή ιστορία της Επιλαρχίας 731, ενός ιαπωνικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί οι Ιάπωνες χρησιμοποιούσαν τους Κινέζους αιχμαλώτους τους ως ινδικά χοιρίδια, εφαρμόζοντας πάνω τους πειράματα που στόχο είχαν την βελτιστοποίηση όπλων μαζικής καταστροφής.

Η Σφαγη στο στρατοπεδο των Κολασμενων μεταφέρει την προσοχή από τις αρρωστημένες ενέργειες του Χίτλερ και τα βασανιστήρια στα οποία επέβαλλε τους Εβραίους, στην Άπω Ανατολή και τις συγκρούσεις μεταξύ Κινέζων και Ιαπώνων, θυμίζοντας ότι το μίσος, η κτηνωδία και η εκμηδένιση του ανθρώπου δεν έχει σύνορα. Οι αιχμάλωτοι των Ιαπώνων έχουν στερηθεί της ανθρώπινης υπόστασής τους, έχουν γίνει «Μαρούτ», έχουν υποβιβαστεί σε αντικείμενα αήθους πειραματισμού και απάνθρωπου βασανισμού. Επίσης, η Επιλαρχία 731 χρησιμοποιείται ως τόπος εκπαίδευσης ενός Ιαπωνικού Σώματος Νέων που θα αποτελούσαν το αντίστοιχο της Χιτλερικής Νεολαίας.

Ωστόσο ο Godfrey Ho δε σκοπεύει να φωτίσει μια άγνωστη πτυχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ούτε να παρουσιάσει ένα αντιπολεμικό κοινωνικό μανιφέστο, παρότι βέβαια –από την έμπνευσή του κρίνοντας- θα μπορούσε να δώσει ένα αν μη τι άλλο, πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Το Men Behind The Sun οφείλει τη φήμη του στην έντονη χρήση των σκηνών gore κατά τη γραφική απεικόνιση των πειραμάτων και των εφευρετικών βασανιστηρίων. Είναι μια ταινία που, από τους φαν του σκληρού gore και των σκηνών έντονης βίας, χρησιμοποιείται σαν βαρόμετρο για να σε δεχθούν στις τάξεις τους ανάλογα με το αν την έχεις δει ή όχι και πώς αντέδρασες σ’ αυτήν. Η ταινία αυτή αποτελεί συνέχεια της κινηματογραφικής σχολής των “Στρατοπεδικών ταινιών” που δημιουργήθηκαν στην Ιταλία, με κεντρικό θεματικό πυρήνα το σεξ και τη βια σε στρατόπεδα, ενώ γέννησε κ 3 sequels.

Η σκηνοθεσία του Ho, χωρίς να προσφέρει τίποτε το ιδιαίτερο, κατατάσσεται στην κατηγορία του καλού B-movie, με τις σκληρές σκηνές να ξεχωρίζουν και αυτό μόνο επειδή αρνείται να τραβήξει λεπτό την κάμερά του από τα τεκταινόμενα. Το κοινό περιμένει υπομονετικά καθώς ο σκηνοθέτης προσπαθεί να παρουσιάσει τους χαρακτήρες του, γιατί ξέρει ότι αυτό που θέλει να δει δεν είναι ούτε η ιστορία, ούτε οι ερμηνείες, ούτε η σκηνοθεσία, αλλά οι λεγόμενες ‘exploitation scenes’, δηλαδή σκηνές εκμετάλλευσης της βίας. Πράγμα που αποδεικνύεται όταν, μετά από όλες τις σκηνές αυτές, οι ταινία φτάνει προς το τέλος της και τα επίπεδα της αδρεναλίνης πέφτουν σαν μολύβι παρασύροντας μαζί τους και το ενδιαφέρον.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Η ταινία δεν
ενδείκνυται για
αδύναμα στομάχια,
όπως ούτε και
οι δύο επόμενες
παραγραφοι
Όπως είπαμε και πιο πάνω, αυτό που περιμένει να δει στη Σφαγη είναι μερικές από τις πιο σκληρές, άγριες και αηδιαστικές σκηνές gore που έχουν ποτέ συλληφθεί στο σελιλόιντ. Βασανιστήρια όπως η θρυλική «Παγογάγγραινα», όπου τα χέρια δυο αιχμαλώτων ψύχονται και στη συνέχεια θρυμματίζονται, η σκηνή όπου ένα μικρό παιδί ναρκώνεται και εν συνεχεία οι γιατροί το ανοίγουν ενώ είναι ζωντανό για να μοιραστούν τα όργανά του, ή η πιο δυνατή σκηνή της ταινίας, αυτή με τον άτυχο Κινέζο που κλειδώνεται σε έναν θάλαμο αποσυμπίεσης –σκηνή που δε θέλω καν να περιγράψω.

Τα εφέ των σκηνών αυτών είναι απίστευτα ρεαλιστικά, γεγονός που έχει δημιουργήσει φήμες ότι έχουν χρησιμοποιηθεί πραγματικά πτώματα για τα γυρίσματα της ταινίας. Κάτι τέτοιο μάλλον δεν ισχύει, το σίγουρο όμως είναι ότι η γάτα που κατασπαράζεται από τους πεινασμένους αρουραίους, είναι πέρα για πέρα αληθινή. Παρόμοιες σκηνές κακοποίησης ζώων σε ταινίες όπως το Cannibal Holocaust, ή κυρίως το Cannibal Ferox, είχαν προκαλέσει πλήθος αρνητικών σχολίων, ωστόσο με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, όλες είχαν τη θέση τους στις δύο παραπάνω ταινίες. Η εν λόγω σκηνή της Σφαγης είναι πραγματικά παράταιρη και εμφανώς αχρείαστη, αφού καθ’ ουδένα τρόπο δε βοηθά στην εξέλιξη της πλοκής. Υπάρχει μόνο για να σοκάρει ακόμη περισσότερο το θεατή και να αυξήσει το συνολικό αριθμό της ανθολογίας παρόμοιων σκηνών.

Εν κατακλείδι, θα έλεγα ότι η Σφαγη στο στρατοπεδο των Κολασμενων είναι μια ταινία must για τους φανς του gore και των exploitation movies, αλλά σίγουρα αντενδείκνυται για αυτούς με αδύναμα στομάχια.

Βαθμολογία: 5/10



Cine-Διαγωνιστειτε!

Νομίζετε ότι μπορείτε να αντέξετε το σοκ; Θέλετε να κερδίσετε το DVD της ταινίας Men Behind The Sun - Σφαγη στο στρατοπεδο των Κολασμενων;

Αναφέρετε μία τουλάχιστον ταινία, που η προβολή της απαγορεύτηκε σε πλήθος χωρών, λόγω των έντονων σκηνών κακοποίησης ζώων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο διαγωνισμός απευθύνεται μόνο σε άτομα ανω των 18 ετών.

Στείλτε τις απαντήσεις και τα ΠΛΗΡΗ στοιχεία σας στο jpro@cine.gr με την ένδειξη “Διαγωνισμός – Σφαγή” και οι πέντε πιο γρήγοροι, θα κερδίσουν από ένα DVD, προσφορά της εταιρίας New Star.


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.