ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...
- Αριθμός ταινιών: 22316
- Αριθμός συν/τών: 759967
- Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Περιεχόμενα
Πεμ 06 Ιουλ 2017
LifeArt Media Festival: Ένα νέο φεστιβάλ με έμφαση στις νέες τεχνολογίεςΔευ 05 Ιουν 2017
To Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας (FeCHA) επιστρέφει και φέτος στον θερινό κινηματογράφο ΛαΐςΚυρ 28 Μαϊ 2017
Το κόκκινο χαλί του 70ου Φεστιβάλ των Κανών: Ο ΑπολογισμόςΤρί 23 Μαϊ 2017
Κάνες 2017: Ο διεθνής τύπος γράφει για τη Θυσία του Ιερού ΕλαφιούΔευ 22 Μαϊ 2017
Κάνες 2017: Ο Γιώργος Λάνθιμος μιλάει για τις θυσίες του The Killing of a Sacred DeerCine Festival
Παρ 15 Μαϊ 2015
Κάννες 2015: Ο Αστακός "δάγκωσε τη λαμαρίνα", κι εμείς μαζί του...




Ο Γιώργος Λάνθιμος για την προέλευση της κεντρικής ιδέας της ταινίας του, για την επιλογή ενός διεθνούς καστ και για την απόφαση να κάνει ένα αγγλόφωνο φιλμ:
Οι ιδέες ξεκινούν πάντα μετά από συζήτηση με τον Ευθύμη Φιλίππου, με τον οποίο έχουμε γράψει τρεις ταινίες μαζί. Κάθε φορά που τελειώνουμε ένα φιλμ ξεκινάμε να συζητάμε ιδέες για το επόμενο. Οτιδήποτε μας έρθει στο μυαλό, μικρές ιστορίες ή καταστάσεις και θέματα που θέλουμε να εξερευνήσουμε πέφτουν πάντα στο τραπέζι και όλα ξεκινούν να χτίζονται από αυτό το σημείο. Αυτή τη φορά θέλαμε να γράψουμε κάτι για τις ανθρώπινες σχέσεις, όπως κάθε φορά υποθέτω, αλλά με έναν πιο ρομαντικό τρόπο.
Μετά από τρεις ελληνικές παραγωγές, αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να κάνω κάτι διαφορετικό και προοδευτικό κατά κάποιο τρόπο, γιατί υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στον τρόπο που κάνει κάποιος σινεμά στην Ελλάδα. Γι`αυτό μετακόμισα στην Αγγλία πριν από τέσσερα χρόνια, έχοντας αυτόν τον στόχο, να κάνω αγγλόφωνες ταινίες. Οπότε, όταν ήρθε η ευκαιρία, και ειδικά μ`αυτό το φιλμ που δεν υπάρχει κάποιος τοπικός περιορισμός και μπορεί να γυριστεί σε οποιαδήποτε χώρα, μπορούσα να επιλέξω ηθοποιούς οποιασδήποτε εθνικότητας. Ήμουν πολύ τυχερός γιατί οι άνθρωποι με τους οποίους ήθελα να δουλέψω, διάβασαν το σενάριο και δέχτηκαν αμέσως.
Κατά πόσο επηρεάστηκε δημιουργικά, δεδομένου ότι πρόκειται για μια μεγαλύτερη παραγωγή από τις προηγούμενες της καριέρας του.
Δεν υπήρχε κάποια δημιουργική διαφορά. Προσεγγίσαμε το φιλμ όπως και τα προηγούμενα, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά καταφέραμε να πληρώσουμε τους συνεργάτες μας. Ήμασταν ελεύθεροι δημιουργικά και κάναμε το φιλμ όπως ακριβώς το θέλαμε, παρά τους όποιους περιορισμούς που αφορούν τον προϋπολογισμό, ή διάφορες συνθήκες και καταστάσεις, αλλά μπορώ να πω ότι χαίρομαι που είχα την πλήρη υποστήριξη των παραγωγών. Φυσικά, ήταν μια διαφορετική εμπειρία, αφού ήμασταν σε άλλη χώρα, με άλλη γλωσσα, άλλους κανόνες και τακτικές, αλλά επί της ουσίας ήταν μια παρόμοια προσέγγιση.
Για το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα και να γυρίσει νέα ταινία
Δεν βλέπω το λόγο να μην επιστρέψω. Όπως δεν ήξερα ότι θα καταλήξω να γυρίζω ταινία στην Ιρλανδία, έτσι δεν ξέρω πού θα με φέρει η επόμενη ταινία. Είναι κάτι απρόβλεπτο. Η φύση της δουλειάς μου είναι τέτοια που μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε τοποθεσία. Φυσικά και θα έκανα ξανά ταινία στην Ελλάδα. Δεν αποκλείω τίποτα.

Τι ήταν αυτό που σας εξέπληξε περισσότερο στο σενάριο;
Τζον Σι Ρέιλι: Δεν έχω κάτι περίεργο να πω. Το σίγουρο είναι ότι διάβασα το σενάριο πάρα πολύ γρήγορα και το απόλαυσα, ενώ όταν έλαβα την πρόταση του Γιώργου, ήμουν ήδη θαυμαστής του. Το σενάριο είναι ανατρεπτικό, αστείο αλλά και αρκετά ειλικρινές απέναντι στις ανθρώπινες σχέσεις ...κατά ένα στυλιζαρισμένο τρόπο. Εμένα μου αρέσει το παράλογο και γι`αυτό πιστεύω ότι η ταινία αποτελεί έναν υπέροχο συνδυασμό όλων των παραπάνω.
Αγγελική Παπούλια: Κάθε φορά που διαβάζω ένα σενάριο από τον Γιώργο και τον Ευθύμη μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση, γιατί ενώ είναι αστείο, την ίδια στιγμή μπορεί να είναι βίαιο και γλυκό.
Λεά Σεϊντού: Βρήκα το σενάριο πολύ παράξενο, μοναδικό και αυθεντικό κατά μία έννοια. Βρίσκω την κινηματογραφική γλώσσα πολύ ιδιαίτερη και αυτό μου αρέσει γιατί μου δίνει την ευκαιρία να εξερευνώ διαφορετικά σύμπαντα. Μου αρέσει η επίσης αυτό που θέλει να πει η ταινία για τις ανθρώπινες σχέσεις, και πόσο παράλογες μπορεί να γίνουν, ή μάλλον πώς όλος ο κόσμος μπορεί να γίνει παράλογος. Την ίδια στιγμή όμως βρίσκω το φιλμ αρκετά ρομαντικό…
Κόλιν Φάρελ: Είναι με διαφορά το πιο ιδιαίτερο σενάριο που έχω διαβάσει. Δεν είχα δει τις Άλπεις μέχρι τότε, αλλά είχα δει τον Κυνόδοντα πριν από μερικά χρόνια σε έναν κινηματογράφο της Φιλαδέλφεια και το είχα βρει ισόποσα ενοχλητικό και συγκινητικό. Το ίδιο πιστεύω και για το Lobster, το οποίο επίσης δεν πολυκατάλαβα και δεν είμαι σίγουρος ότι ακόμα κι αυτή τη στιγμή καταλαβαίνω. Νομίζω ότι σε σχέση με όλη την υπόλοιπη φιλμογραφία μου, αυτό είναι ένα φιλμ ανοιχτό σε οποιαδήποτε μετάφραση. Νομίζω ότι ο Γιώργος και ο Ευθύμης δημιουργούν έναν κόσμο παράλογο που έρχεται αντιμέτωπο με τους ίδιους τους κανόνες του. Το βρίσκω πολύ συγκινητικό, χωρίς να υπάρχουν έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις, όπως αυτές που υπάρχουν στα σενάρια που διαβάζω όλα αυτά τα χρόνια. Μίλησα με τον Γιώργο μέσω skype για περίπου μία ώρα και είπαμε δυο λόγια… Ήταν λίγο άβολο αλλά αξιαγάπητο και.. αυτό ήταν. Μου δόθηκε η ευκαιρία να είμαι ένα μέρος αυτής της ταινίας. Δεν θα διάλεγα όμως να γίνω ποτέ αστακός, γιατί πάντα θα ήθελα να έχω την ικανότητα να πετάξω. Θα διάλεγα ένα πτηνό.

Αριάν Λαμπέντ: Αυτό που με άγγιξε, είναι αυτό που μόλις είπε η Ρέιτσελ Βάις. Όπως στην Κινέττα και τον Κυνόδοντα, ο Γιώργος και αυτή τη φορά διασκεδάζει με τους κανόνες και τους κώδικες της κοινωνίας μας. Στις ταινίες του δείχνει αυτό που είναι γνήσιο και αληθινό στους ανθρώπους. Δεν αναρωτιόμαστε ποτέ γιατί μεγαλώνουμε δίπλα σε ανθρώπους, γιατί ερωτευόμαστε… κι αυτό το φιλμ απαντάει σε όλα αυτά με έναν τρόπο ειλικρινές.
Μπεν Γουίσοου: Δεν έχω κάτι να προσθέσω κάτι δίπλα σ`αυτά που ήδη ειπώθηκαν, αλλά θα επαναλάβω ότι πρόκειται για ένα απίστευτα αυθεντικό σενάριο, ποιητικό και εύκολα ερμηνεύσιμο με διαφορετικούς τρόπους.

--------
Διαβάστε επίσης:
Οδηγός για το 68ο Φεστιβάλ των Καννών
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.