ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...
- Αριθμός ταινιών: 22316
- Αριθμός συν/τών: 759967
- Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Περιεχόμενα
Πεμ 06 Ιουλ 2017
LifeArt Media Festival: Ένα νέο φεστιβάλ με έμφαση στις νέες τεχνολογίεςΔευ 05 Ιουν 2017
To Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας (FeCHA) επιστρέφει και φέτος στον θερινό κινηματογράφο ΛαΐςΚυρ 28 Μαϊ 2017
Το κόκκινο χαλί του 70ου Φεστιβάλ των Κανών: Ο ΑπολογισμόςΤρί 23 Μαϊ 2017
Κάνες 2017: Ο διεθνής τύπος γράφει για τη Θυσία του Ιερού ΕλαφιούΔευ 22 Μαϊ 2017
Κάνες 2017: Ο Γιώργος Λάνθιμος μιλάει για τις θυσίες του The Killing of a Sacred DeerCine Festival
Παρ 11 Μαρ 2016
18ο ΦΝΘ: Έναρξη στους ρυθμούς μιας ανακυκλωμένης ορχήστρας

Με οικοδέσποινα την δημοσιογράφο και παρουσιάστρια Μαρία Κουφοπούλου, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσία ανθρώπων του κινηματογραφικού χώρου αλλά και της πολιτικής, ανάμεσά τους, τον αντιπρόεδρο της Βουλής Τάσο Κουράκη, τον πρόεδρο του "Ποταμιού", Σταύρο Θεοδωράκη και φυσικά τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Με αφορμή την "ενηλικίωση" του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, η Μαρία Κουφοπούλου αναζήτησε στα αρχεία της ΕΡΤ την αρχή της διοργάνωσης το 1999, τότε που ο Μιχάλης Δημόπουλος, έδινε τον λόγο στον Δημήτρη Εϊπίδη των Νέων Οριζόντων για να ανακοινώσει τη δημιουργία του. Κατά την αναζήτησή της, έπεσε πάνω στην 7η διοργάνωση και συγκεκριμένα στο αφιέρωμα "Μετανάστευση-Πρόσφυγες". Εκεί προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ "Tarifa Traffic: Θάνατος στο Στενό του Γιβραλτάρ", ένα φιλμ που κατέγραφε την εισροή προσφύγων από την Αφρική στην Ταρίφα, μια πόλη της νότιας Ισπανίας με αυτοσχέδια καράβια. "Μια συμμετοχή, που αποδεικνύει ότι οι δημιουργοί βλέπουν και αφουγκράζονται τα προβλήματα νωρίτερα από τον υπόλοιπο κόσμο", πρόσθεσε η κυρία Κουφοπούλου.
Στη σκηνή ανεβαίνει ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ, ο συγγραφέας και κινηματογραφιστής Αχιλλέας Κυριακίδης, ο οποίος με αφορμή την αποχώρηση του κ. Εϊπίδη, θέλησε να δείξει τον σεβασμό του στο έργο του, πριν τον καλωσορίσει στη σκηνή. Με τη σειρά του ο διευθυντής του φεστιβάλ, καλωσόρισε τους θεατές και δήλωσε πως νιώθει περήφανος για την πορεία του φεστιβάλ, προσθέτοντας ότι το θεωρεί παιδί του. "Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ κατάφερε να καθιερωθεί εντός και εκτός συνόρων, ξεκινώντας μια εποχής όπου το είδος ήταν στην αφάνεια", τονίζει. "Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 186 ταινίες τεκμηρίωσης από 47 χώρες, με 73 από τις συμμετοχές να είναι ελληνικές, κάτι που αποδεικνύει την ανοδική τροχιά του εγχώριου ντοκιμαντέρ. Το επείγον προσφυγικό ζήτημα μπαίνει στο επίκεντρο με σχετικό αφιέρωμα του 18ου φεστιβάλ, που φέτος συνεργάζεται με την ΑΡΣΙΣ, μια κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων, που καλεί σε συγκέντρωση βρεφικών ειδών για την υποστήριξη των προσφύγων και μεταναστών σε Ειδομένη και Διαβατά".
Την σκυτάλη πήρε ο Γιάννης Μπουτάρης για να κηρύξει την έναρξη του φεστιβάλ. Ο δήμαρχος δήλωσε πως γνωρίζει τον κ. Εϊπίδη πολύ καιρό, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε την τύχη να τον γνωρίσει και σαν συνεργάτη. Στη συνέχεια παρομοίασε τον διευθυντή σαν ένα πατέρα, που βλέπει το παιδί του να ενηλικιώνεται κι όσο συγκινητικός κι αν είναι ένας αποχαιρετισμός, να ανοίγει τα φτερά του. Τέλος, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι έπειτα από δική του πρωτοβουλία, ο κ. Εϊπίδης ανακηρύχτηκε επίτιμος Δημότης της Θεσσαλονίκης, ως δείγμα ευγνωμοσύνης για όσα έχει προσφέρει στην πόλη.

Πριν την προβολή της ταινίας έναρξης και δεδομένου ότι οι σκηνοθέτες δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στην χώρα μας, εμφανίστηκε μέσα από μαγνητοσκοπημένο βίντεο η παραγωγός Juliana Penaranda-Loftus για να ευχαριστήσει για την επιλογή της ταινίας.
Η ορχήστρα της ανακύκλωσης - Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος / Μπραντ Όλγκουντ, Γκράχαμ Τάουνσλι
ΗΠΑ-Παραγουάη- Νορβηγία-Βραζιλία

Φεύγοντας από δεκάδες φεστιβάλ, ανάμεσα στα οποία και το διάσημο αμερικανικό SXSW, με το βραβείο κοινού, το ντοκιμαντέρ των Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι, "Η ορχήστρα της ανακύκλωσης - Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος" έμελλε να ανοίξει το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας μια νότα διακριτικής χαράς κι αισιοδοξίας.
Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την Ορχήστρα Ανακύκλωσης της Κατεούρα, από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της έως της απροσδόκητης πορείας της. Μία ορχήστρα από έναν σκουπιδότοπο της Παραγουάης που χρησιμοποιεί όργανα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από σκουπίδια. Το ταλέντο σε συνδυασμό με το πείσμα και την δουλειά, βοηθάει τη φήμη της ορχήστρας να εκτοξευθεί και σύντομα να πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο μουσικό προσκήνιο. Υπό την καθοδήγηση του ιδεαλιστή δασκάλου και μαέστρου Φάβιο Τσάβες, η ορχήστρα θα συστήσει στα παιδιά έναν παράξενο καινούργιο κόσμο από μεγάλες σκηνές και sold out συναυλίες, δίπλα σε θρύλους της μουσικής βιομηχανίας. Ωστόσο, μια φυσική καταστροφή θα τους οδηγήσει και πάλι στο μηδέν, για να τους υπενθυμίσει ότι η ζωή είναι ένας ανελέητος αγώνας επιβίωσης. Ένα φιλμ που συγκινεί και εμπνέει, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες της ανθρώπινης φύσης, που μπορεί να παράγει πολιτισμό ακόμα και στις πιο δυσμενείς συνθήκες, αρκεί να συνοδεύεται από την ομαδικότητα και την αλληλεγγύη.
Προβάλλεται ξανά την Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 20:00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.