ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...
- Αριθμός ταινιών: 22316
- Αριθμός συν/τών: 759967
- Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Περιεχόμενα
Τρί 21 Μαρ 2017
Ο Γιάννης Σακαρίδης και ο Βασίλης Κουκαλάνι μας ξεναγούν στην Πλατεία ΑμερικήςΣάβ 21 Μαϊ 2016
Κάννες 2016: «Η βία λειτουργεί από μόνη της ως χαρακτήρας στην ταινία»Τετ 13 Απρ 2016
Κάννες 2015: Η Στρατιώτης του Λοράν Λαριβιέρ κερδίζει την μάχη τηςΠεμ 07 Απρ 2016
Ο σκηνοθέτης και οι πρωταγωνίστριες του Ixcanul μιλούν στο Cine.gr περί Μάγια, ηφαιστείων και άλλων δαιμονίωνΤετ 06 Απρ 2016
Ορκισμένες Παρθένες φλερτάρουν με την Αργυρή ΆρκτοCineντευξη
Τετ 24 Μαρ 2004
Pierre Salvadori “Στον κινηματογράφο απεχθάνομαι τον νατουραλισμό!”

Monsieur Salvadori, καλωσορίζοντας σας στην χώρα μας θα ήθελα να σας δώσω τα συγχαρητήρια μου για την ταινία σας. Ήταν πολύ αληθινή, πολύ ευχάριστη, με πηγαίο χιούμορ με αποτέλεσμα μια θεατρική σχέση ανάμεσα στον ηθοποιό και τον θεατή, ένα έξυπνο τετ α τετ το οποίο δημιούργησε έναν ζωντανό ρυθμό στον οποίο κύλησε η ταινία.
-(γελώντας) Σας ευχαριστώ πολύ.
Ας ξεκινήσουμε όμως δίνοντας μου το βασικό νόημα της ταινίας, δίνοντας μου μια κεντρική ιδέα που βγαίνει από το Apres vous....
-Το φιλμ επεξεργάζεται ταυτόχρονα δύο ερωτήματα. Είναι μια ψυχολογική σπουδή της συμπεριφοράς, με χαρακτήρες που τους διακατέχουν αντικρουόμενα συναισθήματα. Το πρώτο ερώτημα είναι μπορούμε να αγαπήσουμε και ταυτόχρονα να προδώσουμε κάποιον με μιας, κάτι που συμβαίνει με τον Αντουάν και την Μπλανς? Και το δεύτερο μπορούμε να βοηθήσουμε και να προδώσουμε κάποιον ταυτόχρονα όπως και πάλι συμβαίνει ανάμεσα στον Αντουάν και τον Λουί?
Η κεντρική ιδέα λοιπόν που μπορεί να εξαχθεί από το φιλμ είναι αν κάποιο μέλος στην σημερινή απρόσωπη κοινωνία μπορεί να λειτουργήσει «δωρεάν». Αν μπορεί να βοηθήσει κάποιον έτσι για το τίποτα. Κάτι που γίνεται ακόμη πιο αντιληπτό στο φινάλε. Ας κάνουμε κάτι μόνο και μόνο για την ομορφιά της κίνησης.

-Είναι σίγουρα κάτι πιο σφαιρικό. Κάποιες φορές όμως μετά από έναν χωρισμό, μετά από μια ερωτική απογοήτευση μπορεί κάποιος να οδηγηθεί στην κατάθλιψη. Ο ήρωας τις περισσότερες φορές αυτό πιστεύει πως αυτός είναι ο λόγος αυτή είναι η αφορμή. Όμως αυτό το βύθισμα που συμβαίνει στην προσωπικότητα του είναι πιο ευρύ. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει και στον ήρωα της ταινίας. Πάντως κατά βάθος έχετε δίκαιο. Αυτό που θα θεραπεύσει τον ήρωα μας είναι να ξαναβρεί τη θέση του στον κόσμο και όχι να παραμείνει κολλημένη η σκέψη του στο κορίτσι που έχασε.
Είναι μια ιστορία καθαρά βγαλμένη από την καθημερινότητα, με τα θετικά στοιχεία της ζωής και τα αρνητικά. Τα θετικά τα αφήνω στην άκρη, εφόσον όλοι περνάμε καλά με αυτά, για τα αρνητικά όμως, ποιος νομίζετε πως ευθύνεται γι αυτά, τα οποία γίνονται σαφή στην ιστορία σας πριν ακόμη συμπληρωθούν τα πρώτα πέντε λεπτά της, ειδικά για τον βασικό ήρωα τον Αντουάν?
-Αυτό που ευθύνεται είναι ο ίδιος ο χαρακτήρας του ήρωα που το προκαλεί. Είναι σημαντικό στην ταινία μου αυτό που συμβαίνει να μην είναι αυθόρμητο, αλλά να το δημιουργεί ο χαρακτήρας του ήρωα που συνεισφέρει ώστε να κυλήσει το σενάριο. Οι ανησυχίες του, τα άγχη του καθορίζουν την ιστορία.
Νομίζω πως το άγχος είναι το σημαντικότερο που οδηγεί πολλές φορές στην κατάθλιψη.
-Πολύ σωστά λέτε.
Θέλω να κάνω μια πρόβλεψη. Προβλέπω λοιπόν σε λίγα χρόνια ο Αντουάν θα γίνει Άντονι, ο Λουί θα γίνει Λιούις, η Μπλανς θα γίνει Μπέτι, ο μετρ μπορεί να είναι μεγάλο στέλεχος της Γουόλ Στριτ. Και όλα αυτά σε μια αμερικάνικη βερσιόν της δικής σας ταινίας. Πόσο θα παραξενευτείτε αν δείτε να συμβαίνει αυτό?

Σωστά! Και αν προβλέψω για σκηνοθέτη του σεναρίου σας τον Rob Reiner?
-Ε, δεν νομίζω πως είναι και ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί (γέλια)!!!
Στο Apres vous... έχετε μια πολύ μεγάλη τύχη. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει ο Daniel Auteuil. Ένας πολύ μεγάλος ηθοποιός, κατά την δική μου άποψη ο κορυφαίος Ευρωπαίος σήμερα. Ποια είναι η άποψη σας γι αυτόν και για την συμμετοχή του στο φιλμ?

Αυτό που εντυπωσιάζει ακόμη περισσότερο στον Auteuil είναι πως μόλις μέσα σε έναν χρόνο έχει ερμηνεύσει έναν ακραία δραματικό ρόλο στον Αντιζηλο, κάνει ένα μέσο πέρασμα στις Μικρες Πληγες και κλείνει με έναν ακραία κωμικό ρόλο. Μετρώντας όμως τις ταινίες του που έχουν παιχτεί στην χώρα μας – που ξεπερνούν τις είκοσι - κρίνω πως η αναγνωρισιμότητα του από το κοινό δεν είναι αυτή που πρέπει στο μέγεθος της αξίας του. Που πιστεύετε οφείλεται αυτό?
-Δεν το πιστεύω αυτό που μου λέτε. Με εκπλήσσει!!! Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί! Και στην Γαλλία υπάρχουν πολλοί ηθοποιοί που τους γνωρίζουμε, τους αναγνωρίζουμε αλλά δεν ξέρουμε περισσότερα στοιχεία γι αυτούς. Τον Auteuil πάντως όλοι τον ξέρουν στην Γαλλία. Ίσως διότι το παρουσιαστικό του δεν είναι τόσο ιδιαίτερο σαν του Depardieu για παράδειγμα που είναι ο πιο διάσημος.
Η μεγάλη έκπληξη της ταινίας είναι ο Jose Garcia. Παίζει περισσότερο με τις εκφράσεις του προσώπου και λιγότερο με τα λόγια.

Αλλά ξεκίνησε με αυτόν τον τρόπο. Δύσκολα και πολύ ιδιαίτερα. Ξεκίνησε όπως ξεκινούν όλοι οι ηθοποιοί πριν εικοσαρίσουν ακολουθώντας κλασσική καριέρα, μετά πέρασε στην τηλεόραση και όταν είδε απογοητευμένος πως δεν υπήρχαν κάποιοι ρόλοι να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, δεν είχε κάποιες προτάσεις, οριακά απλά έκανε κάποιες παρουσίες στην TV σε δημοφιλή σόου, και με τον καιρό έφτασε εκεί που έφτασε!
Να μιλήσουμε λίγο και για την όμορφη κυρία Sandrine Kiberlain, την οποία σε όλη την διάρκεια του φιλμ όλοι οι άντρες που συμμετέχουν σε αυτό την κυνηγούν ερωτικά. Έτσι δεν είναι?

Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που είδα μόλις χθες στο Je reste! με την Sophie Marceau?
-Ναι αυτό είναι το σωστό παράδειγμα…
Να μιλήσουμε λίγο πιο γενικά για το Γαλλικό σινεμά. Παρατηρώ μια τάση εξαγωγής του δημιουργικού δυναμικού προς την Αμερική. Ο Besson ασχολείται με κάτι τελείως δικό του, έχει το δικό του όραμα, ο Kassovitz – μια γενιά μετά δηλαδή – έχει κάνει ήδη την πρώτη του ταινία σε μεγάλο στούντιο, ο Ozon και ο Kounen ήδη πειραματίζονται με την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Πως προβλέπετε να βαδίσει στο μέλλον ο Γαλλικός κινηματογράφος, κατ επέκταση ο Ευρωπαϊκός και πόσο αυτή η υπέρβαση αποτελεί και δικό σας στόχο?
-Το μεγάλο λάθος προκειμένου να αγωνιστούμε ενάντια στην ευρωπαϊκή εξάπλωση του Αμερικάνικου σινεμά, θα είναι να φτιάξουμε ταινίες που μοιάζουν με τις αμερικάνικες. Θα χρησιμοποιήσω το πόστερ αυτής τη τυχαίας ταινίας (δείχνοντας το εξώφυλλο του DVD της ταινίας Le Boulet) όπου στην θέση αυτών των τριών Γάλλων ηθοποιών θα μπορούσαν να βρίσκονται τρεις αμερικάνοι. Ο Bruce Willis, ο Jim Carrey και ο Oliver Platt. Είναι όμως μια Γαλλική παραγωγή, δεν είναι μια αμερικάνικη! Επιλέχθηκαν Γάλλοι ηθοποιοί, πριν καν γραφτεί το σενάριο και το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που ένας σκηνοθέτης θα ήθελε να παρουσιάσει.

Όσο για μένα θα συνεχίσω να κάνω με αυτό τον δικό μου τρόπο ταινίες, αλλά δεν ξεχνώ ποτέ πως μια ταινία προβάλλεται σε ένα κοινό. Και όλη μου η σκηνοθεσία βασίζεται στο γεγονός πως απευθύνεται στο κοινό και δημιουργεί ένα παιχνίδι με αυτό. Ενώ αντιθέτως ταινίες σαν αυτή που χρησιμοποίησα στο παράδειγμα είναι ταινίες εγωκεντρικές, νατουραλιστικές οι οποίες δεν με αντιπροσωπεύουν.
Απεχθάνομαι τον νατουραλισμό στον κινηματογράφο. Δεν με ενδιαφέρει, προτιμώ την ποίηση. Και η κωμωδία μπορεί να γίνει ποιητική, μπορεί να είναι ποίηση. Είναι απλά μια πραγματικότητα η οποία παρουσιάζεται με διαφορετικό τρόπο, παραμορφωμένη, αποστασιοποιημένη, απομακρυσμένη. Ακόμη και οι διάλογοι μπορούν να γίνουν ποιητικοί και διαφορετικοί, πέρα από τον μέσο όρο.
Το σημαντικότερο όμως είναι να κρατήσουμε στην Γαλλία μια ποικιλομορφία, μια διαφορετικότητα, να μην είναι όλες οι ταινίες ίδιες, γιατί αυτή την στιγμή όλοι οι παραγωγοί, επιζητούν το εύκολο αντίγραφο.
Και η γνώμη σας για την αμερικανο-ανατολίτικη επιρροή στο Γαλλικό σινεμά που δημιουργεί ένα περίεργο νέο είδος, με ταινίες όπως The Transporter ή το Kiss of the Dragon?
-Είναι πολύ περίεργο φαινόμενο. Ίσως να οφείλεται και στην παγκοσμιοποίηση. Ταινίες σαν το Le Pacte des Loups για παράδειγμα είναι ταινίες δίχως ταυτότητα, απρόσωπες.
Παρατήρησα πως η ταινία σας διέθετε πολύ όμορφα τεχνικά χαρακτηριστικά. Όμορφο περιβάλλοντα ήχο, να αναπλάθει έξοχα τον χώρο του Παρισινού εστιατορίου. Είναι κάτι το οποίο επέβλεψε ο ίδιος προσωπικά σε σχέση με κάποιο άρτιο τεχνικά DVD που πιθανόν θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό?

Ειδικά για το εστιατόριο θέλαμε και να ακούμε τους ανθρώπους που οχλαγωγούν τριγύρω αλλά και να ακούμε τι λένε οι πρωταγωνιστές. Και μην ξεχνάμε το γεγονός πως ένα εστιατόριο ηχεί εντελώς διαφορετικά όταν είναι πρωί, όταν είναι μεσημέρι ή βράδυ. Πήγαμε και κάναμε ηχογραφήσεις σε εστιατόρια του Παρισιού σε διαφορετικές ώρες της ημέρας για να πετύχουμε αυτή την ποιότητα του ήχου.
Πείτε μας, τέλος, ποιο είναι το επόμενο σας σκηνοθετικό βήμα?
-Αυτή την στιγμή επεξεργάζομαι ένα σενάριο που μιλά για την ιστορία ενός άντρα ντροπαλού, γεμάτου αμφιβολίες, που αναρωτιέται αν έχει έστω και αυτό το μικρό δικαίωμα ύπαρξης και μιας γυναίκας που βρίσκεται κοντά του και στο μυαλό της συνεχώς περιστρέφεται η ιδέα του χρήματος. Είναι μια ιστορία αγάπης…
Καλή επιτυχία λοιπόν και στο νέο σας σχέδιο Mr. Salvadori…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.