• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22316
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών


Δευ 29 Νοε 2004

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΜΑΣ




Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος ξεκινήσαμε να κάνουμε τις προβλέψεις για τα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας έχοντας δει ΣΧΕΔΟΝ το σύνολο των ταινιών του φετινού διαγωνιστικού. Επειδή ωστόσο άβυσσος η επιθυμία της επιτροπής κι επειδή ίσως κάποιες απ’ όσες δεν είδαμε να διεκδικήσουν με αξιώσεις κάποια βραβεία, μη με κρεμάσετε αν δεν πέσω μέσα. Άλλωστε, Πάμε Στοίχημα κινηματογραφικό δεν υπάρχει, δεν ισχυρίζομαι ότι ξέρω τους νικητές (θα τους ξέρω κατά τις 7:30 το απόγευμα αλλά εσείς θα τους μάθετε αργότερα, λόγω εμπάργκο από το Φεστιβάλ). Δείτε το περισσότερο σαν παιχνιδάκι, με κάποια βάσιμα ωστόσο στοιχεία και συμπεράσματα (εκτός από κατηγορίες τύπου μακιγιάζ – ήχου που με αφήνουν παγερά αδιάφορο και που δεν παρατηρώ στις ταινίες εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων). Αν προλαβαίνετε μάλιστα, περιμένω να μου πείτε και τις δικές σας προβλέψεις. Και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα κάνουμε το λογαριασμό.

1ο, 2ο, 3ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους

Εύκολο. ΝΥΦΕΣ και με τη βούλα. Λίγο Βούλγαρης, λίγο Σκορτσέζε, λίγη νοσταλγία, ε, πολύ θέλει; Αμέσως μετά, βλέπουμε Ψαρρά (με το αριστερό παρελθόν) και τη Σκόνη που Πέφτει. Πήρε αρκετά θετικές κριτικές από τα «θηρία» του τύπου (για τους κριτικούς των εφημερίδων λέμε) και λέμε ότι θα δικαιώσει την επιλογή μας. Τώρα για 3η ταινία, δυσκολεύομαι να φανταστώ. Μάλλον Αληθινή Ζωή;

Βραβείο σκηνοθεσίας

Από εδώ αποχώρησε ο Βούλγαρης για να αφήσει και κανέναν άλλο να παίξει, οπότε Νύφες γιοκ. Αν μάλιστα έπαιζε ο Παναγιωτόπουλος στα Κρατικά, θα λέγαμε Delivery (και θα το χαιρόμασταν κιόλας). Με αυτά που μείνανε όμως, καταλήγουμε σε Πάνο Κούτρα (Αληθινή Ζωή), Ψαρρά (Η Σκόνη που Πέφτει) ή και Τσιώλη (Φτάσαμεεε!).

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη


Εδώ θα λέγαμε αμέσως Βασίλη Κατσίκη (CC TV) αν δεν ξέραμε την αγκύλωση που παθαίνουν συνήθως τα μέλη της επιτροπής όταν έχουν μπροστά τους κάτι πρωτοποριακό. Οπότε και με τον Νιζήρη του Είναι ο Θεός Μάγειρας; δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθούμε. Με το Hardcore και τον Ντένη Ηλιάδη ωστόσο, μπορεί και να στραβώσω...

Βραβείο Σεναρίου

ΝΥΦΕΣ και Καρυστιάνη για σενάριο, CC TV για ιδέα. Επειδή όμως οι καλές ιδέες δε βραβεύονται πάντα στη ζωή, το πολύ πολύ να δούμε Τάσο Ψαρρά και Η Σκόνη που Πέφτει.

Βραβείο ερμηνείας 1ου αντρικού ρόλου

Εδώ δυσκολεύομαι. Δεν ξεχώρισα κανέναν ιδιαίτερα και αυτό μάλλον δεν είναι μόνο δικό μου πρόβλημα. Οπότε, με μεγάλο ρίσκο θα πω τον Γιώργο Καραμίχο που ήταν καλός στο Μάγειρα, ίσως και τον Θάνο Σαμαρά που θα του άξιζε όμως περισσότερο για το Delivery παρά για την Αλεμάγια.

Βραβείο ερμηνείας 1ου γυναικείου ρόλου


Η οποία Αλεμάγια πάντως παίζει πολύ στους ρόλους και ειδικά στον γυναικείο με την Υβόννη Μαλτέζου. Αν φυσικά της αφήσει ελεύθερο πεδίο η Βικτώρια Χαραλαμπίδου, η Νύφη.

Βραβείο ερμηνείας 2ου Ανδρικού ρόλου


Ο αγαπημένος μου Ερρίκος Λίτσης έχει πολύ μικρό ρόλο αλλά καταφέρνει να εντυπωσιάσει. Ο ρόλος του όμως στο Μάγειρα παραείναι μικρός. Στην ίδια ταινία, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, είναι Θεός. Αλλά είναι δυνατόν να βραβευτεί ο Αρχιεπίσκοπος;

Βραβείο ερμηνείας 2ου γυναικείου ρόλου

Θα ήθελα να ξαναδώ την Εκάβη Ντούμα με σκωτσέζικο κιλτ να παραλαμβάνει το βραβείο, δεν είμαι όμως σίγουρος ότι και η επιτροπή θέλει να τιμήσει ξανά (3η φορά) τη νεαρή Ισαβέλλα του Αλεμάγια. Από δεύτερους γυναικείους σφύζει και η Τεστοστερόνη, όμως όχι. Παραπάει κάτι τέτοιο για τους κριτές. Εξαιρετικά απρόβλεπτο βραβείο, αφού παίζει και Μπέττυ Βαλάση για την Αγάπη στα 16 και πολλές Νύφες και ποιος ξέρει που θα... κάτσει.

Βραβείο φωτογραφίας


Ε, Νύφες, χωρίς πολλά-πολλά.

Βραβείο Σκηνογραφίας


Να πω πάλι το αυτονόητο: Νύφες.

Βραβείο Μουσικής


Θα ήθελα πάρα πολύ να δω το Θανάση Παπακωνσταντίνου, το μέγα Λαρισαίο δημιουργό να παίρνει το Βραβείο για το Μάγειρα. Όμως η μουσική που έγραψε για την ταινία δεν είναι ακριβώς αντιπροσωπευτική του ταλέντου του (αν και ούτως ή άλλως) καλύτερη κατά τη γνώμη μου από ότι άλλο ακούσαμε στο Φεστιβάλ), οπότε καλό θα είναι να περιμένουμε μέχρι το βράδυ.

Βραβείο ήχου

Αδιάφορο μου κάνει αλλά αν με αναγκάσετε μπορεί και να πω Νύφες.

Βραβείο μοντάζ

Δεν ξεχώρισε κάτι. Πέρσι η Κουζίνα έκανε ΜΠΑΜ! Φέτος οι Νύφες, μάλλον πιο αθόρυβα, θα το πάρουν.

Βραβείο ενδυματολογίας


Σας είπα για τις Νύφες;

Βραβείο μακιγιάζ


Σας είπα.

Βραβείο ντοκιμαντέρ

Το βραβείο ντοκιμαντέρ, το βλέπουμε να πηγαίνει ταχύτατα προς Μασσαλία Μακρινή Κόρη. Διαφωνεί κανείς (ελπίζουμε όχι η επιτροπή...);


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.