ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...
- Αριθμός ταινιών: 22316
- Αριθμός συν/τών: 759967
- Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Περιεχόμενα
Σάβ 15 Ιουλ 2017
Οι 100 ταινίες που δάμασαν τη Φαντασία (50-26)Σάβ 08 Ιουλ 2017
Οι 100 ταινίες που δάμασαν τη Φαντασία (75-51)Σάβ 01 Ιουλ 2017
Οι 100 ταινίες που δάμασαν τη Φαντασία (100-76)Σάβ 24 Ιουν 2017
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1979Σάβ 17 Ιουν 2017
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1978Αφιερωμα
Κυρ 15 Μαϊ 2005
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΝΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
Από το Φεστιβάλ των Καννών δε θα μπορούσε να λείψει φυσικά και η παρουσία της Ελλάδας. Οι κινηματογραφικές παραγωγές της πατρίδας μας μπορεί εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων να μη μας έκαναν ιδιαίτερα υπερήφανους, είχαν όμως σταθερή παρουσία στο Φεστιβάλ κυρίως από το 1951 και μετά με κάποιο διάλειμμα τη δεκαετία του 1980 και αρκετά μεγάλα κενά τόσο σε χρονιές του 1970 όσο και μετά το 1999. Σ ‘ αυτό το αφιέρωμα, λοιπόν, θα σταθούμε στις ελληνικές παραγωγές που παρουσιάστηκαν στις Κάννες, είτε στο διαγωνιστικό τμήμα, είτε εκτός ανταγωνισμού, είτε στα αφιερώματα είτε στην κατηγορία των ταινιών μικρού μήκους. Το Α΄ μέρος τους αφιερώματος περιλαμβάνει τις χρονιές 1944 – 1962.
1944
«Ηρωική Κρήτη». Ντοκιμαντέρ του Ηλία Παρασκευά και παραγωγή του Ηλία Περγαντή. Θέμα του, η ερειπωμένη Κρήτη μετά την απελευθέρωση και βράβευση στο Φεστιβάλ Καννών. (Τα στοιχεία σχετικά με την ακριβή εμφάνιση του ντοκιμαντέρ στις Κάννες δεν είναι επαρκή. Κάποιοι αναλυτές το τοποθετούν δύο χρόνια αργότερα)
1949
Στις ταινίες Μικρού Μήκους έχουμε το “Ecoles De Rieducation” από την Ελλάδα και τον Jean Primaropoulo όπως ήταν γραμμένο το όνομα του δημιουργού στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
1951

Υπόθεση:
Μία μητέρα θεωρείται υπεύθυνη για τα δεινά που πέρασε η οικογένειά της στην κατοχή.
Παραλειπόμενα:
Η «τελευταία Αποστολή» δέχτηκε έντονα την επίδραση της ελληνικής λογοκρισίας. Σύμφωνα με το σενάριο, στην Κατοχή, η Ελληνίδα και σύζυγος Έλληνα αξιωματικού που βρίσκεται στο Κάιρο, δημιουργεί ερωτική σχέση με Γερμανό. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε βεβήλωση του ένδοξου σώματος των ελλήνων αξιωματικών και η ταινία απαγορεύτηκε. Αυτή ήταν η επίσημη δικαιολογία, γιατί η ανεπίσημη ήταν πως ενοχλούσε η ύπαρξη του Γιάννη Νίσσυρου-γαμπρός του Ζεύγου- στη χρηματοδότηση της ταινίας. Τελικά η Φίνος Φιλμ βρήκε τη λύση κι έκανε την απαραίτητη αλλαγή, κάνοντας τη μοιχαλίδα...Ουγγαρέζα!
Ελλήνων θαύματα!
Η Σμαρούλα Γιούλη υποδύεται την κόρη που είναι οργισμένη με τις πράξεις της μητέρας της. Έτσι, σε μία έκρηξη οργής τη σκοτώνει! Η «σκοτωμένη» όμως που πάνω από όλα είναι μάνα, λίγο πριν ξεψυχήσει ομολογεί ότι αυτοκτόνησε, για να μην κατηγορηθεί η κόρη της!
1952

Υπόθεση:
Το άγριο έθιμο της βεντέτας στην περιοχή του Μυστρά εμποδίζει έναν έρωτα.
Παραλειπόμενα:
Σημείωμα του σκηνοθέτη |
1954

Υπόθεση:
Η καθημερινή διασκεδαστική μικροαστική ζωή της Αθήνας ξετυλίγεται μέσα από τις περιπέτειες της νεαρής πωλήτριας Μίνας (Έλλη Λαμπέτη) που χάνει το κερδοφόρο λαχείο της, για να το βρει ο νεαρός Αλέξης (Δημήτρης Χορν). Η κατάληξη τελικά ευτυχής για τους δύο νέους, με τη βοήθεια του δικηγόρου Παύλου Καραγιάννη (Γιώργος Παππάς).
Ελλήνων θαύματα!
Οι ερμηνείες τόσο της Λαμπέτη όσο και του Χορν κέρδισαν όλους τους Έλληνες κριτικούς της εποχής. Η ταινία διακρίθηκε για το γρήγορο ρυθμό της, για την αφήγηση και την τεχνική της με αποτέλεσμα η καριέρα του Κακογιάννη να αποκτήσει το καλύτερο ξεκίνημα που θα μπορούσε.
Παραλειπόμενα:
Ελένη Βλάχου-«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» |
1955

Υπόθεση:
Ο τραγικός έρωτας μιας λαϊκής τραγουδίστριας και ενός ποδοσφαιριστή.
Ελλήνων θαύματα!
Ο Κακογιάννης με τη «Στέλλα» του και το «κορίτσι με τα μαύρα» χαρακτηρίστηκε ως «ο μαθητής του Σοφοκλή». Ο τρόπος με τον οποίο στέκεται απέναντι στη Μελίνα Μερκούρη θυμίζει τραγωδία και Αντιγόνη, και τα σχόλια του ξένου Τύπου στις Κάννες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκά για την ηρωίδα πρότυπο της γυναικείας απελευθέρωσης.
Παραλειπόμενα:
- Αυτή ακριβώς η ηρωίδα που διαλέγει το δικό της δρόμο αντιμετώπισης των αντιλήψεών της ενόχλησε τα αριστερά έντυπα «Αυγή» και «Επιθεώρηση Τέχνης» με αποτέλεσμα να επιτεθούν σκληρά κατά της ταινίας του Κακογιάννη.
- Το «Στέλλα, φύγε, κρατάω μαχαίρι», ατάκα του Φούντα λίγο πριν από το δραματικό φινάλε, δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση στους ξένους θεατές και εντάχθηκε στο καθημερινό ρωμέικο φρασεολόγιο.
- Ο Μίλτος περιμένει τη Στέλλα ξημερώματα έξω από το κέντρο. Εκείνη βαδίζει θαρραλέα προς το μέρος του.
ΜΙΛΤΟΣ: Στέλλα, φύγε...φύγε, Στέλλα, θα σε σκοτώσω...Στέλλα, δε με ακούς;...κρατάω μαχαίρι...πες μου πως μετάνιωσες, πως θα με παντρευτείς και το πετάω...Στέλλα, φύγε...γιατί δε φεύγεις; Γιατί;
ΣΤΕΛΛΑ: (καθώς τη μαχαιρώνει) Φίλα με, Μίλτο...φίλα με.
-Στέλλα, αγάπη μου...
-Φίλα με αγάπη μου...
(πέφτει νεκρή στην αγκαλιά του).
1956

Υπόθεση:
Ο έρωτας ενός νεαρού Αθηναίου και μιας νησιωτοπούλας συντρίβεται από το πουριτανικό περιβάλλον της ελληνικής επαρχίας. Τόπος εξέλιξης της ιστορίας, η Ύδρα, πριν γίνει κοσμοπολίτικο θέρετρο.
Παραλειπόμενα:
Με μία πρώτη ματιά φαίνεται ο Κακογιάννης να επιλέγει ηθελημένα την παρουσίαση των νησιωτών ως τους κακούς της υπόθεσης και των Αθηναίων στο ρόλο των καλών. Εξαιτίας αυτού του διαχωρισμού, μερίδα του Τύπου κατηγόρησε τον Κακογιάννη για Ρατσιστικές τάσεις, παρόλο που η στάση αυτή του σκηνοθέτη ήταν καθαρά παραβολική.
1958

Υπόθεση:
Μια μεγαλοαστική ελληνική οικογένεια, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της αδιέξοδα «σπρώχνει» τη νεαρή τους κόρη στην αγκαλιά του πλούσιου ναυαγοσώστη τους. Η κοπέλα θυσιάζει την προσωπική της ευτυχία και πληρώνει το τίμημα.
Παραλειπόμενα:
Μέσα από το «τελευταίο ψέμμα» παρουσιάζεται η αστική τάξη μπλεγμένη στα αδιέξοδά της και φθαρμένη από την εξουσία. Πλούτος πέρασε από τα χέρια της, δεν τον χόρτασε όμως και επιθυμεί κι άλλο. Πολυτέλειά της, η ενασχόληση με τα ψυχολογικά προβλήματα!
Ελλήνων θαύματα!
Financial Times» |
1959

Υπόθεση:
Ο τραγικός έρωτας ενός Έλληνα βοσκού και μιας τουρίστριας
Ελλήνων θαύματα!
Ο Λαμπρινός, αν και αξιόλογος κινηματογραφιστής, δεν πρόλαβε να ξεπεράσει τα εμπορικά πλαίσια του κινηματογράφου της ελληνικής πραγματικότητας εκείνης της εποχής. Με το «Ματωμένο ηλιοβασίλεμά» του, κατέχοντας όλες τις κρίσιμες θέσεις και μη έχοντας να δώσει λογαριασμό σε κανένα, αντιστάθηκε ολοκληρωτικά προς το ευτυχισμένο και ζαχαρωμένο τέλος. Όλοι οι ήρωες τους βρήκαν το θάνατο, εξολοθρεύοντας ο ένας τον άλλο και ο τίτλος της ταινίας του επαληθεύτηκε στην κυριολεξία!
Παραλειπόμενα:
Γρηγορίου, από το βιβλίο «Αναμνήσεις σε άσπρο και σε μαύρο» |
1960

1960

Υπόθεση:
Μία λαϊκή γόησσα του Πειραιά γοητεύει έναν αμερικάνο συγγραφέα, ο οποίος αποφασίζει να γίνει ο δάσκαλός της προσπαθώντας κατά κάποιο τρόπο να την «εκπολιτίσει». Τελικά, ο ίδιος θα διδαχθεί ποιές είναι οι πραγματικές χαρές της απλής ζωής.
Παραλειπόμενα:
Η θρυλική αυτή κομεντί βασίζεται σε μία έξυπνη αντιστροφή του μύθου του Πυγμαλίωνα και κάνει φυσικά διάσημη σε όλο τον κόσμο τη Μελίνα Μερκούρη. Αργότερα διασκευάζεται σε μιούζικαλ και παρουσιάζεται με τον τίτλο «Ίλια ντάρλινγκ» στο Μπρόντγουέι σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.
Ελλήνων θαύματα!
Το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «τα παιδιά του Πειραιά», εκτός από το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού, γίνεται ένα από τα πλέον αναγνωριστικά σήματα της Ελλάδας παγκόσμια!
1961

Υπόθεση:
Η έχθρα ανάμεσα σε δύο οικογένειες του νησιού κορυφώνεται στα πρόσωπα της Μανταλένας, της κόρης του φτωχού βαρκάρη που προσπαθεί μετά το θάνατό του να θρέψει τα έξι αδελφάκια της με τη βάρκα της και στον καπετάν-Γιωργάρα και στο γιο του που κερδίζουν όλους τους νησιώτες, οι οποίοι δε μπαίνουν σε βάρκα που οδηγεί γυναίκα. Το αίσιον τέλος, έρχεται φυσικά με το αίσθημα ανάμεσα στη Μανταλένα και το γιο του Γιωργάρα, αφού η πρωταγωνίστρια αντιμετωπίσει πρώτα πολλές δυσκολίες!
Ελλήνων θαύματα!
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει κερδίσει το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στη Θεσσαλονίκη για την ερμηνεία της ως Μανταλένα και έχει προκαλέσει αίσθηση στις Κάννες τόσο με την παρουσία της όσο και με τις φήμες που τη θέλουν να διατηρεί δεσμό με τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Το κοινό την περιμένει ανυπόμονα, η ίδια όμως δεν πηγαίνει τελικά στο Φεστιβάλ, αφού ο Φίνος της το απαγορεύει από φόβο μη τη χάσει από ξένους συναδέρφους!
Παραλειπόμενα:
Μάριος Πλωρίτης για τη «Μανταλένα» |
1962
Αντώνης Μοσχοβάκης |

Υπόθεση:
Κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης τραγωδίας του Ευριπίδη. Η Ηλέκτρα, παντρεμένη με λευκό γάμο με ένα χωρικό, περιμένει την ευκαιρία να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της, Αγαμέμνονα.
Ελλήνων θαύματα!
Η Ηλέκτρα για πολλούς κριτικούς κατατάχτηκε στα επιτεύγματα του παγκόσμιου κινηματογράφου εξαιτίας της λεπτής και δύσκολης ιστορίας της μεταφοράς κλασικού έργου στη μεγάλη οθόνη. Άλλωστε, πρόθεση του Κακογιάννης δεν ήταν η απλή μεταφορά του Ευριπίδη, αλλά η μετουσίωση του έργου σε κινηματογράφο, απαλλαγμένο πλήρως από τα θεατρικά κλισέ. Ο Κακογιάννης φρόντισε να στηριχτεί στη ψυχολογική σκιαγράφηση της ηρωίδας και των προσώπων που τη περιβάλλουν, ενώ αποδυνάμωσε τον τραγικό λόγο, μετατρέποντας τους χαρακτήρες της τραγωδίας σε πρόσωπα οικεία.
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.