• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22316
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Περιεχόμενα

Κυρ 15 Ιαν 2006

Το ημερολόγιο της Mary Astor

Παρ 23 Απρ 2004

Good women are no fun! - Mae West

Παρ 20 Φεβ 2004

Η θλίψη της Jean

Παρ 21 Νοε 2003

The Black Dahlia

Παρ 31 Οκτ 2003

Lupe Velez: 1908-1944

It`s a Scandal!


Κυρ 09 Μαρ 2003

Και η αρχή ήταν…


Ο θάνατος της Olive Thomas στο Παρίσι- 1920



Ο θάνατος της Olive Thomas, της «ιδανικής αμερικανίδας», ετέρου ημίσεως του «ιδανικού αμερικανού» Jack Pickford (αδελφού της Mary) κάτω από αδιευκρίνιστες, ακόμη και σήμερα, συνθήκες, ήταν το πρώτο σκάνδαλο που πήρε κολοσσιαίες διαστάσεις και συγκλόνισε το Hollywood. Το σκάνδαλο ήταν κομμένο και ραμμένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις των φυλλάδων της εποχής. Τα είχε όλα: μία πανέμορφη πρωταγωνίστρια, έναν σύζυγο προερχόμενο από μία οικογένεια που ανήκε στην κινηματογραφική αριστοκρατία, καβγάδες, σεξ, ναρκωτικά και μυστήριο.

Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν εκείνη την μοιραία νύχτα του Σεπτεμβρίου του 1920 η Ollie είχα αποφασίσει να πεθάνει από μόνη της ή κάποιος άλλος την βοήθησε να πάρει την απόφαση. Ο θάνατός της επισήμως θεωρήθηκε ατύχημα όμως καλύτερα να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η Olive Thomas ήταν μία πανέμορφη γυναίκα, προερχόμενη από την εργατική τάξη, που, όπως και χιλιάδες κοπέλες, εκείνη την εποχή ήρθε στην Νέα Υόρκη για να κάνει την τύχη της. Μετά από την συμμετοχή της σ’ ένα διαγωνισμό ομορφιάς κατάφερε να προσληφθεί από το Florenz Ziegfeld στα διάσημα μπαλέτα του, γύρω στο 1915. Από εκεί και πέρα ξεκινά μία ζωή γεμάτη φώτα, χρήματα, δόξα κι έρωτες που θα διακόπτονταν απότομα λίγα χρόνια μετά. Η Olive Thomas έγινε γρήγορα η αγαπημένη του κοινού και όσο ανήκε στο δυναμικό του Ziegfeld έζησε κι έναν παθιασμένο έρωτα με τον Flo. Το 1916 συνέβησαν δύο σημαντικά γεγονότα στην ζωή της: Το πρώτο είναι ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία την μετάβασή της στα κινηματογραφικά πλατό υπογράφοντας συμβόλαιο με την International Film Company. Το δεύτερο ήταν η γνωριμία της με τον Jack Pickford, αδελφό της Mary, γόνο της γνωστής οικογενείας. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Παντρεύτηκαν τον Οκτώβρη του 1916 γεγονός που καθόλου δεν χαροποίησε τις μαμά και κόρη Pickford.

Ο γάμος τους δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Παθιασμένοι χαρακτήρες και οι δύο συχνά οδηγούνταν σε ομηρικούς καβγάδες που τελείωναν με ατελείωτους όρκους αγάπης και πίστης. Επιπλέον και οι δύο είχαν τόσο φορτωμένο πρόγραμμα που δεν τους επέτρεπε να βρίσκονται όσο συχνά επιθυμούσαν. Το 1917 η Ollie υπογράφει με την Triangle Film Corporation και πέφτει με τα μούτρα στην δουλειά. Το Μάη του 1918 ο Jack κατατάσσεται στο στρατό. Η πρώτη μπόρα που βρίσκει το ζευγάρι είναι όταν ο Jack κατηγορείται ως υπεύθυνος για την δημιουργία ενός δικτύου στο στρατό που προμήθευε στους αξιωματικούς σταρλετίτσες. Ο Jack αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο του στρατοδικείου όμως ευτυχώς η από μηχανής θέα – αδελφή Mary κινεί τα απαραίτητα νήματα προκειμένου να κουκουλωθεί το όλο ζήτημα.

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο που οι δύο ερωτευμένοι δουλεύουν σκληρά στην κινηματογραφική βιομηχανία και πολύ συχνά είναι μακριά ο ένας από τον άλλο, αποφασίζουν ότι τους αξίζει έναν μήνας του μέλιτος, μια που δεν τον είχαν απολαύσει όταν είχαν παντρευτεί. Έτσι στα μέσα Αυγούστου του 1920 παίρνουν το πλοίο για το Παρίσι. Στην πόλη του φωτός φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο Ritz (don’t they all?). H Olive Thomas, όπως έγραφαν τα lifestyle περιοδικά της εποχής, επισκέφτηκε όλους του μεγάλους οίκους μόδας προκειμένου να ανανεώσει την προσωπική και κινηματογραφική της γκαρνταρόμπα. Ο Jack έκανε ένα σύντομο ταξίδι στο Λονδίνο για να ράψει τα κουστούμια του και επέστρεψε στις 5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Εκείνο το μοιραίο βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου το ζεύγος επέστρεψε γύρω στις 3 τα ξημερώματα από την βραδινή του έξοδο. Λίγο αργότερα, ο Jack ζήτησε πανικόβλητος έναν γιατρό γιατί η Olive είχε πιει μία αρκετά μεγάλη ποσότητα ενός δηλητηριώδους διαλύματος για εξωτερική χρήση που προορίζονταν για να αντιμετωπιστεί η σύφιλη που ταλαιπωρούσε τον Jack. Από εκείνη την στιγμή και πέρα τα πράγματα είναι θολά, οι μαρτυρίες πολύ διαφορετικές.

Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς πέθανε η Olive Thomas. Άλλοι ισχυρίζονται ότι πέθανε μέσα σε ένα μισάωρο από την στιγμή που κατάπιε το διάλυμα και άλλοι λένε ότι παιδεύτηκε περίπου πέντε μέρες στο νοσοκομείο μέχρι να αφήσει την τελευταία της πνοή.

Όμως τα ερωτήματα παραμένουν: πως πέθανε και κυρίως γιατί? Ο άντρας της και η κουνιάδα της υποστήριζαν ότι ο θάνατος ήταν ατύχημα. Η Ollie έπασχε από αϋπνίες και καθώς άπλωσε στο σκοτάδι το χέρι της για να πάρει τα υπνωτικά της χάπια έπιασε το θανατηφόρο διάλυμα. Αυτό βέβαια δεν εξηγεί την ποσότητα που ήπιε. Από την άλλη βέβαια και η αυτοκτονία δεν φαίνονταν πολύ πιθανή, αν και η ηθοποιός έχοντας μία φυσική τάση προς την υπερβολή συχνά απειλούσε σε καβγάδες τον άντρα της ότι θα σκοτωθεί. Άλλοι υποστήριξαν ότι οι απιστίες του Jack και η σύφιλη που της είχε μεταδώσει, την οδήγησαν εκείνη την νύχτα στην παραφροσύνη και την έκαναν να αποφασίσει να θέσει τέρμα στην ζωή της. Τότε γιατί δεν αυτοκτόνησε με τον παλιό, καλό, κλασσικό, δοκιμασμένο χολιγουντιανό τρόπο, καταπίνοντας τα ηρεμιστικά της χάπια?

Κυκλοφόρησε και ένα σενάριο που ήθελε τον Jack να την έχει δολοφονήσει για να την κληρονομήσει. Παρ’ όλο που ο Jack ήταν όντως μονίμως άφραγκος λόγω της άσωτης ζωής του και της τοξικομανίας του, αυτό το σενάριο κατέρρευσε αμέσως. Ο Jack όταν χρειάζονταν λεφτά το μόνο που είχε να κάνει ήταν ένα τηλεφώνημα στη μαμά και την αδελφή του.

Το τελευταίο σενάριο και αυτό που γνώρισε και μεγάλη δημοσιότητα διότι αποτέλεσε τον τίτλο χιλιάδων φυλλάδων που κυκλοφορούσαν, υποστήριζε ότι η πολυαγαπημένη πρωταγωνίστρια ήταν μία αδιόρθωτη τοξικομανής. Οι ιστορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκάλυπταν ότι η μικρή Ollie δεν βρήκε ποτέ τον δρόμο για τα σικ σαλόνια της μόδας στο Παρίσι, αλλά αντίθετα εθεάθη, και παραπάνω από μία φορές, σε νυχτερινά κλαμπ παρέα με ύποπτες φάτσες σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει την απαραίτητη (γι’ αυτήν? Για τον Jack? Κανείς δεν θα μάθει) δόση ηρωίνης. Αυτή η εκδοχή ήθελε την Olive να έχει αυτοκτονήσει μέσα στην απελπισία της όταν δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την ηρωίνη που της χρειάζονταν.

Λίγο αργότερα οι έρευνες που κατέληξαν στην σύλληψη κάποιου λοχαγού Spalding που το όνομά του φερόταν μπλεγμένο σε εμπόριο κοκαΐνης και ηρωίνης, έφεραν στο φως ένα σημειωματάριο που περιελάμβανε μέσα τα ονόματα όλων αυτών που αποτελούσαν την υψηλή πελατεία του εμπόρου. Μέσα σε αυτά και το όνομα της Olive.

Το σκάνδαλο ήταν πρώτου μεγέθους. Ήταν πρώτη φορά που πηχυαίοι τίτλοι αποκάλυπταν το πρόβλημα της τοξικομανίας που αντιμετώπιζε το Hollywood. Η κοινή γνώμη ταράχτηκε και εκστρατείες εναντίον της κινηματογραφικής κοινωνίας και της αμαρτωλής πόλης ξεκίνησαν σε όλη την χώρα. Συγκλονισμένοι οι αμερικανοί έβλεπαν την αγαπημένη όλων των θεατών να γκρεμίζεται από το βάθρο της αθωότητά της και ο προβληματισμός για το τι πρότυπα παρείχε το Hollywood στην αμερικανική νεολαία ήταν ορατός και κατανοητός.

Την κηδεία της Olive παρακολούθησαν 4.000 θαυμαστές σε κατάσταση σχεδόν παραφροσύνης. Ευτυχώς, η Mary Pickford και ο ex της, Douglas Fairbanks, αποφάσισαν να μην παραστούν στην τελετή διότι όπως αντιλαμβάνεστε η υστερία που θα ακολουθούσε την εμφάνισή τους θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την ασφάλεια του πλήθους.

Η Olive Thomas, everybody’s sweetheart, πέρασε στο κινηματογραφικό πάνθεο όχι λόγω του ταλέντου της και του επαγγελματισμού της, αλλά χάρη στον τρόπο που μας άφησε όπως και άλλοι σημαντικοί καλλιτέχνες: ο Thomas Ince, η Thelma Todd, η Lupe Velez, ο Ramon Novarro, o William Desmond Taylor και δυστυχώς ο κατάλογος είναι ατελείωτος.


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.