• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22316
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Where are you, Adam ?
Cytanet Live Streaming


Δευ 23 Μαϊ 2005

Cannes 2005: Όταν ο Εμίρ λείπει σε ταξίδι για δουλειές


Τα Enfants του Παραδείσου



« …δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανταγωνισμός σε επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης. Είναι τιμή μου που επιλέχθηκα για το φετινό διαγωνιστικό κοντά στους μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Atom Egoyan, ο David Cronenberg, ο Amos Gitaï, ο Lars Von Trier, ο Gus Van Sant, ο Johnny To και ο κύριος Hou Hsiao-Hsien του οποίου είμαι φοιτητής, ο Wim Wenders -που ήταν πολύ γενναιόδωρος μαζί μου όταν ξεκίνησα να κάνω ταινίες πριν είκοσι χρόνια- και ο Robert Rodriguez. Θα ήθελα να δεχτώ αυτό το βραβείο στο όνομα όλων των κινηματογραφιστών που ακολουθούν την καρδιά τους και σκηνοθετούν ταινίες μένοντας πιστοί στο όραμά τους. Ανήκουμε όλοι στην ίδια οικογένεια και με τιμά το γεγονός ότι είμαι κι εγώ μέλος της… ».

Ο Grand Prix Jim Jarmusch δεν θα μπορούσε εκφράσει με πιο εύστοχο τρόπο την 58η έκδοση του κινηματογραφικού γεγονότος της χρονιάς. Τι κι αν ο χρυσός φοίνικας δεν κατέληξε στα χέρια του, όταν κάποιο άλλο αγαπημένο πρόσωπο της οικογενείας – το «παιδί» των αδερφών Dardenne - μπαίνει στον κλειστό κύκλο των δις palm d’or βραβευμένων ακολουθώντας τους Shohei Imamura, Bille August, Luchino Visconti, Emir Kusturica και Francis Ford Coppola;

Τι κρατάμε, λοιπόν, φτάνοντας στο τέλος της ίσως πιο ομογενούς sélection των τελευταίων χρόνων; Βεβαίως την εντυπωσιακή λίστα των ξεχωριστών βραβευμένων, αλλά όχι μόνο. Το περιοδικό – σύμβολο της nouvelle vague Cahiers du Cinéma συνεχίζοντας, μισό αιώνα μετά, να θέτει τα καίρια ερωτήματα της 7ης τέχνης αναρωτιέται : ποιος είναι ο ρόλος των κινηματογραφικών φεστιβάλ στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης;

Ως κυρίαρχο σινεμά των ημερών μας παραμένει, χωρίς αμφιβολία, η χολυγουντανού τύπου βιομηχανία.Ακολουθώντας τους μηχανισμούς της παγκοσμίου αγοράς, το Χόλυγουντ -ο εκφραστής του διεθνούς εμβέλειας κινηματογραφικού ονείρου – δεν αποτελεί παρά μέρος των κυρίαρχων εμπορικών συμφερόντων. Χωρίς αφοριστικές διαθέσεις και κατανοώντας την αναγκαιότητα των οικονομικών βάσεων ακόμη και για τη γέννηση του προïόντος-φιλμ, αναζητούμε τη θέση του «άλλου σινεμά».

1540 φιλμ από 97 χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων: Νότια Αφρική, Κορέα, Σρι Λάνκα, Ουγγαρία, Μαρόκο, Σενεγάλη, Μεξικό, Ισλανδία είχαν την ευκαιρία να προβληθούν κατά τη διάρκεια του festival de Cannes 2005 και των παράλληλων κινηματογραφικών εκδηλώσεων. Μήπως ήρθε η ώρα για την εναλλακτική σινε-παγκοσμιοποίηση; Και αν τα κινηματογραφικά φεστιβάλ « γίνονται οι σύνδεσμοι της αεναούς κυκλοφορίας μιας άλλης ιδέας για τον κινηματογράφο από εκείνη που προωθεί η αγορά » τα Cahiers du Cinéma υπογραμμίζουν τον κίνδυνο της δημιουργίας ενός σινεμά μόνο για φεστιβάλ με καμία περαιτέρω δυνατότητα παρουσίας.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε το πιο ωραίο project του Robert Redford: το φεστιβάλ του Sundance. Ο για πολλούς «δύσκολος» ανεξάρτητος κινηματογράφος βρήκε στη μακρινή Yuta όχι μόνο λόγο ύπαρξης αλλά και σημείο επαφής με το ευρύτερο σινέ-κοινό. Το κλασικό πλέον παράδειγμα του ανεξάρτητου Σεξ, Ψέματα και Βιντεοταινίες ($1,200,000 κόστος παραγωγής και $24,741,700 εισπράξεις μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ) αποδεικνύει ότι αν και τα 261,475 δολάρια εισπράξεων της Rosetta (στις Ηνωμένες Πολιτείες) είναι μάλλον αποθαρρυντικά, δεν ακυρώνουν τις προσδοκίες για μία καλύτερη πορεία του φετινού L`Enfant των αδερφών Dardenne.

Ενώ λοιπόν οι Κάννες 2005 δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για την επόμενη φεστιβαλική sélection και το ταξίδι του Εμίρ τελειώνει, επιλέγουμε τα λόγια ενός άλλου προέδρου ως Cannes-επίλογο: ο πρόεδρος του Jury Caméra d’Or Abbas Kiarostami, έχοντας ήδη πάρει μία γεύση χρυσού φοίνικα (Η Γεύση του Κερασιού, 1997), εξομολογείται : «…πιστεύω ότι η καριέρα μου ως κινηματογραφιστή θα είχε σταματήσει μετά τη δεύτερη ή την τρίτη ταινία μου αν δεν υπήρχαν τα φεστιβάλ».


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.